Autor Wiadomość
 Tytuł: Picie kawy
PostNapisane: 25 lis 2008, o 00:00 

Numer GG: 5628896
Zastanawiam się nad pewnym problemem.
Ostatnio często zdarza mi się pić kawę espresso w porze wieczorowej. i tu doszły do mnie dwie rózne zdania na tem temat.
- Picie kawy o tej porze jest szkodliwe i przekonam się o tym w późniejszym wieku
druga
- Espresso jest nieszkodliwa, bo nie ma 'fusów' , doradzam dolania mleka, neutralizuje część kofeiny.

Co Wy o tym myślicie, narazie trzymam się kawki, własnie w tej chwili, leci druga i ostatnia filiżanka, to mój nocny limit ( nie piję więcej niż 2 filiżanek na dzień, w tym jedna jest zawsze z mlekiem, - oczywiście bez cukru, bo on zabija smak kawy :D- )

Tytuł: Re: Picie kawy
PostNapisane: 25 lis 2008, o 02:34 

Numer GG: 5168724
Specjalność: Serwis komputerowy
Projektowanie witryn internetowych(html, css2 ,java, php,)
Nawigacje, PDA i PNA
zamiast kawy polecam yerba mate jest to herbata tylko ze 4 razy mocniejsza niz kawa xD....

PostNapisane: 25 lis 2008, o 17:22 
Globalni Moderatorzy

Numer GG: 0
Specjalność: języki romańskie: francuski, włoski
kontakty z ludźmi, problemy rodzinne..itd.
Czy coś jest bardziej lub mniej szkodliwe zależy od indywidualnych cech organizmu, że tak to ujmę hehe;) Mnie osobiście nawet jedna filiżanka kawy zabija, a dla kogoś innego 5 dziennie nie robi większej różnicy;) A czy pora picia ma jakieś znaczenie? Na pewno ma, tak jak jest z przyjmowaniem posiłków.
Tak czy siak teina, kofeina i inne takie zanieczyszczają organizm, więc lepiej z nimi nie przesadzać..Mogę jeszcze powiedzieć, że na swoją obronę kawa ma to, że naukowcy dopatrzyli się pozytywnego jej wpływu na ludzki organizm:

"picie kawy przyczynia się do zmniejszenia stężenia kwasów moczowych we krwi,co w konsekwencji minimalizuje prawdopodobieństwo wystąpienie artretyzmu. Ten pozytywny wpływ widoczny szczególnie u poddanych obserwacji mężczyzn." :D

PostNapisane: 25 lis 2008, o 20:27 
Administrator

Numer GG: 4849934
Specjalność: Informatyka, fotografia, matematyka, sprzęt komputerowy oraz dużo innych w których nie można mnie nazwać specjalistą ale coś tam wiem ;)
tola napisał(a):
"picie kawy przyczynia się do zmniejszenia stężenia kwasów moczowych we krwi,co w konsekwencji minimalizuje prawdopodobieństwo wystąpienie artretyzmu. Ten pozytywny wpływ widoczny szczególnie u poddanych obserwacji mężczyzn." :D

Tak ale tylko w odpowiednich ilościach.

Ja bym na Twoim miejscu Kordi89 przerzucił się na zieloną lub czerwoną herbatę ;-)

PostNapisane: 30 lis 2008, o 03:01 

Numer GG: 1999456
Specjalność: Życiowe problemy, rozterki, miłość i inne problemy egzystencjalne.
Jako wychowawca kolonijny dorzucę swoje trzy gorsze i powiem (tak na temat kawy), że na śniadanie dziecią należy podawać kawę zbożową. Tak samo w szpitalu na śniadanie przeważnie do picia jest kawa zbożowa.

Kawa w odpowiedniej ilości jest bardzo pozytywna, ale z naciskiem na odpowiednią ilość. Osobiście nie wyobrażam sobie ciasta bez dobrej kawy, ale poranek bez kawy nie jest dla mnie niczym obcym.

Kawa w dużych ilościach jest szkodliwa. Dwie filiżanki dziennie to nie jest źle. Zależy jakie filiżanki. Wiesz kiedyś zrobiłem koledze kawę z trzech łyżek stołowych. Było więcej fus niż wody, ale to szczegół jest. Więc to zależy jaką kawę pijesz.

Mleko neutralizuję kofeinę w pewnym stopniu jak też niweluje jej uzależniające działanie. Oczywiście nie do końca, ale w pewnym stopniu. Picie kawy z mlekiem jest zdrowsze niż picie czarnej kawy.

Cukier + kawa = przeważnie ZŁY pomysł. Odpowednio mocna kawa (a nie musi być bardzo mocna) po pocukruwaniu przyjmóje nieco kwaśnawy smak. A z drugiej strony czasem po prostu traci go. Jeżeli chcesz się napić czegoś słodszego to sugeruję gorącą czekoladę/kakao.

PostNapisane: 9 gru 2008, o 19:40 

Jak każda rzecz w nadmiarze szkodzi. Jeśli chodzi o kawę to zawarta w niej kofeina podnosi ciśnienie na ok 15 minut. Poza tym kawa jest moczopędna, co z kolei obniża ciśnienie. Częste picie kawy może powodować bardziej urazy żołądka i zębów.
Napewno lepsza(najlepsza) jest kawa bez fusów i ze względów zdrowotnych jak smakowych.

Smacznego.

PostNapisane: 19 mar 2010, o 21:57 

Specjalność: Pomogę w czym tylko będę mógł
hmm kawa bez fusów?
czyli rozpuszczalna!?

Strefa czasowa: UTC + 2